Veckolinser

Det finns två typer av veckolinser:

  • Kontaktlinser som ska sitta i ögat dygnet runt i en veckas tid, för att sedan tas ut och kasseras.
  • veckolinserKontaktlinser som man bara har i ögonen under dygnets vakna timmar. Innan man somnar tar man ut dem och förvarar dem i ett kontaktlins-etui till det är dags att sätta in dem i ögat igen när man har vaknat. Efter att det har gått sju dagar från och med första dagens användande är det dags att kassera kontaktlinserna. Detta gäller även om man inte har använt dem varje dag under dessa sju dagar.

När man köper veckolinser är det väldigt viktigt att man kontrollerar om de är avsedda för att bära dygnet runt eller bara när man är vaken. Kontaktlinser som inte är avsedda att bäras medan man sover kan orsaka allvarliga ögonskador eftersom de inte släpper igenom tillräckligt mycket syre från insidan av ögonlocket till hornhinnan. Kontaktlinser som är avsedda för att bäras dygnet runt är inte anpassade för att tas ut och sättas in igen gång på gång, rengöras efter varje dags användning och förvaras i linsvätska över natten.

Veckolinser som ska sitta i dygnet runt i en vecka

Veckolinser som ska sitta i dygnet runt är vanligen tillverkade av silikonhydrogel eftersom detta material släpper igenom en stor mängd syre jämfört med vanliga hydrogel-kontaktlinser.

endagslinserNär man är vaken och har ögonen öppna är det säkert att använda kontaktlinser oavsett om de är tillverkad av hydrogel eller silikonhydrogel. Detta eftersom ögat är i kontakt med den omgivande luften. Vanlig luft innehåller ungefär 21% syrgas vilket innebär att det finns mycket syrgas tillgänglig som kan lösa sig i tårvätskan. Tårvätskan transporterar syrgasen så att även den del av ögat som ligger under kontaktlinsen får tillräckligt med syre.

När du stänger dina ögon blockerar du deras tillgång till syre från luften. Istället måste de få syre från blodkärl som sitter på insidan av luften. En del av det syre du andas in förs till dessa blodkärl och vidare till ögat. Mängden tillgängligt syre är dock mycket lägre än när dina ögon är öppna. Detta innebär att om du bär kontaktlinser som inte är bra på att släppa igenom syre kommer inte tillräckligt mycket syre att nå den del av ögat som är täckt av kontaktlinsen.

Att råka somna med sina hydrogel-kontaktlinser någon enstaka gång brukar inte ge några allvarliga problem, men om det blir en vana eller sker flera nätter i följd kan ögat skadas av syrebristen. Om man vet med sig att man brukar råka somna med kontaktlinserna i är det säkrast att antingen sluta använda kontaktlinser eller börja använda kontaktlinser som är anpassade att sova med. Man kan till exempel byta sina klassiska veckolinser mot veckolinser som är tillverkade av silikonhydrogel och anpassade för att användas dygnet runt utan avbrott.

Använd inte veckolinser i mer än en vecka

Det är viktigt att inte använda sina veckolinser i mer än en vecka, eftersom man ökar risken för hälsoproblem om man använder sina kontaktlinser längre än vad de är avsedda för. Detta gäller oavsett om man har veckolinser som endast används när man är vaken eller veckolinser som sitter i dygnet runt.

Om man tycker att det är ansträngande att behöva byta sina kontaktlinser varje vecka kan man gå över till att använda kontaktlinser som är anpassade för att sitta i längre. Det finns till exempel dygnetrunt-linser som går att ha i ögonen 30 dygn i följd innan man kasserar dem.