Månadslinser

manadslinsMånadslinser är kontaktlinser som är avsedda att användas i maximalt en månad innan de kasseras. Tidigare var månadslinser alltid av den typ som man enbart använder under dygnets vakna timmar, men nu för tiden går det även att köpa dygnetrunt-linser som man kan ha i ögat i 30 dygn i följd innan det är dags att kassera dem.

När man köper månadslinser är det viktigt att kontrollera om det rör sig om linser som kan användas dygnet runt, även när man sover, eller om det är linser som endast ska användas under dygnets vakna timmar. Att låta kontaktlinser sitt i ögat under en längre stund medan ögat blundar är skadligt för ögat om det inte är kontaktlinser som är anpassade för sådan användning. Månadslinser anpassade för användning dygnet runt är extra bra på att släppa igenom syre till hornhinnan. Om man låter kontaktlinser som inte släpper igenom syre tillräckligt bra sitta i ögat när det är stängt kan ögat drabbas av syrebrist.

Månadslinser som bärs dygnet runt

Den typ av månadslinser som är populärast idag är den som går att ha i ögat en hel månad i sträck. För många användare ger det en enorm frihet att inte behöva ta ut och sätta i nya kontaktlinser på en hel månad. Oavsett tid på dygnet kan man lita på att man har bra syn – även när man behöver gå på toaletten mitt i natten. Man kan sova över spontant hos kompisarna utan att behöva åka hem och hämta ett kontaktlins-etui eller endagslinser för nästa dag, och man kan ge sig ut på fjällvandringar och campingturer i skog och mark utan att behöva fundera på det här med att byta kontaktlinser.

linserVarje gång man rör vid sina kontaktlinser riskerar man att överföra patogener från fingrarna till linsen, så att inte behöva ta ut och sätta in kontaktlinser ofta har sina hälsofördelar. Med månadslinser som sitter i dygnet runt behöver man inte heller oroa sig för att patogener ska börja växa till sig i kontaktlins-etuiet eftersom man inte använder något etui. Man sätter i månadslinserna och låter dem sitta i ögat dygnet runt i 30 dagar, och sedan tar man ut månadslinserna och kasserar dem.

För att inte riskera att glömma bort att det är dags att byta månadslinserna är det bra att hänga upp det vid något speciellt som sker varje månad. Man kan till exempel ha som rutin att byta månadslinser den 25:e varje månad i samband med att man betalar sina räkningar. För extra säkerhet kan man också skriva upp det i sin planeringskalender, sätta ett larm i mobiltelefonen, lägga in en påminnelse i datorn, eller på något annat vis se till att påminna sig själv om att det har gått en månad.

Alternativ till månadslinser

Det finns kontaktlinser som är anpassade för både kortare och längre användning än månadslinserna. Förr var det ganska vanligt med helårslinser och halvårslinser, men de har nästan försvunnit från marknaden i och med att det har blivit så pass billigt att köpa kontaktlinser att många hellre kostar på sig att byta kontaktlinser oftare. Kvartalslinser existerar fortfarande, men de har också blivit betydligt ovanligare än förr.

Den del av marknaden som har vuxit till sig rejält är istället kontaktlinser som man använder i en månad eller kortare. Detta gäller både för kontaktlinser som används dygnet runt och för kontaktlinser som endast används under dygnets vakna timmar.

Även om kontaktlinserna från två olika askar ser ut att vara identiska och är tillverkade av samma material är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för hur länge respektive kontaktlins kan användas innan den ska kasseras.