Kontaktlinsvätska

Det är viktigt att hantera sin kontaktlinser i enlighet med de rekommendationer som tillverkaren och optiker ger. Olika kontaktlinser kan kräva olika skötsel, och detta gäller även väl av kontaktlinsvätska.

Att tänka på

linsvatska

 • Kontaktlinsvätska används för att rengöra kontaktlinser, för att skölja av dem efter rengöring och för att förvara dem till nästa gång man ska använda dem. Man kan antingen köpa individuella produkter för vart och ett av dessa syften eller välja multianvändningsprodukter, till exempel en kontaktlinsvätska som inte kräver sköljning med en annan kontaktlinsvätska efter att man har rengjort linsen med den.
 • Om det bildas proteinavlagringar på kontaktlinsen kan du behöva använda en särskild kontaktlinsvätska som är avsedd för att få bort just proteiner. Sådana kontaktlinsvätskor brukar innehålla enzymer.
 • Det finns särskilda kontaktlinsvätskor som man kan använda efter den vanliga rengöringen för att döda bakterier.
 • Det finns system som använder sig av UV-ljus för att rengöra kontaktlinser som komplement till den rengöring som görs med kontaktlinsvätska.
 • Det finns patogener som kan leva och växa i kontaktlinsvätska.

Att rengöra kontaktlinser

Här är en allmän guide för hur man kan rengöra sina kontaktlinser med hjälp av kontaktlinsvätska. Om du har fått en annan rekommendation från din optiker eller från kontaktlinstillverkaren, följ den.

Rengöring

 1. Se till att dina händer är rena. Använd inte återfuktande tvål eller hudkräm strax innan du ska hantera kontaktlinser, eftersom sådana produkter kan skada kontaktlinsen. Torka händerna torra på något som inte luddar så att du inte riskerar att få ludd på kontaktlinsen.
 2. Ta ut kontaktlinsen ur ögat och placera den i handflatan.
 3. Häll över några droppar linsvätska avsedd för rengöring av kontaktlinser.
 4. Gnugga försiktigt kontaktlinsen med rengöringsvätskan för att få bort eventuella avlagringar.Flera tunga hälsovårdsmyndigheter, bland annat USA:s Food and Drug Administration, rekommenderar att man gnuggar kontaktlinsen ren i minst 10 sekunder även om tillverkaren av kontaktlinsvätskan anger att det inte behövs.
 5. Skölj kontaktlinsen väl i en kontaktlinsvätska som är avsedd för sköljning. (Det finns kontaktlinsvätskor som går att använda både för rengöring och sköljning.) Det är viktigt att skölja tillräckligt länge, följ tillverkarens rekommendationer.
 6. Placera kontaktlinsen i ett rent kontaktlins-etui och fyll på med kontaktlinsvätska avsedd för förvaring av kontaktlinser. Det är viktigt att kontaktlins-etuiet är helt rent och att det inte finns någon gammal kontaktlinsvätska kvar i det. Att ha kvar gammal kontaktlinsvätska och bara fylla på med lite ny kontaktlinsvätska är inte att rekommendera. Det finns tyvärr patogener som både kan överleva och växa i kontaktlinsvätska.

Ej för endagslinser

Observera att rengöring av endagslinser inte gör det säkert att använda dem i flera dagar. De är inte anpassade för att användas längre än en dag och de ska kastas så snart de tas ut ur ögonen.

Rengöra med väteperoxid

Att rengöra kontaktlinser med väteperoxid har sina fördelar och nackdelar. Väteperoxid är ett effektivt rengöringsmedel som dödar många olika patogener, men det är krångligare att använda jämfört med multifunktionella kontaktlinsvätskor. Ett vanligt rengöringsschema där väteperoxid ingår ser ut såhär:

 1. Rengör kontaktlinsen med en linsvätska som är avsedd att ta bort pollen, ögonfransar, sminkrester, etc.
 2. Rengör kontaktlinsen med väteperoxid för att döda bakterier, virus, svampar, amöbor, etc. Det är viktigt att väteperoxiden får tillräckligt lång tid på sig att verka.
 3. Skölj av kontaktlinsen med en linsvätska som sköljer bort och neutraliserar väteperoxiden. Det är mycket viktigt att du inte får väteperoxid i ögonen eftersom väteperoxid skadar ögonen.

Det finns särskilda etuier att köpa avsedda för rengöring av kontaktlinser med väteperoxid. Du placerar kontaktlinsen i etuiet och fyller på med treprocentig väteperoxidlösning. I botten av etuiet finns en skiva av ett material som omedelbart börjar neutralisera väteperoxiden. Det är viktigt att man följer de tidsangivelser som anges av tillverkaren så att all väteperoxid hinner neutraliseras.

Väteperoxid är ett populärt val bland kontaktlinsanvändare som är känsliga mot de konserveringsmedel som är vanliga i multifunktionella kontaktlinsvätskor. Man kan rengöra med väteperoxid och sedan skölja rent och förvara kontaktlinserna i en saltlösning utan konserveringsmedel.