Färgade kontaktlinser

 

fargade linserFärgade kontaktlinser kan delas in i två huvudgrupper:

 • Färgade kontaktlinser som bara täcker den del av ögat som normalt är färgat (irisen).
 • Färgade kontaktlinser som täcker en större del av ögat än irisen. Det finns till exempel kontaktlinser som gör att det ser ut som att man har en anormalt stor iris och kontaktlinser som täcker hela den synliga delen av ögongloben så att man till exempel kan ge sken av att det bara är svart eller rött där ens ögonglober borde vara.

Om du inte kan hitta exakt den färgade eller mönstrade kontaktlins du söker i handeln, misströsta inte för det finns företag som inriktar sig på att ta fram färgade kontaktlinser enligt beställarens önskemål.

Kan färgade kontaktlinser användas för synkorrigering?

Ja, det finns färgade kontaktlinser för de flesta synfel, inklusive närsynthet, hyperopia och brytningsfel.

Tala med din optiker för att se till att få ett korrekt kontaktlinsrecept även om du bara tänker använda kontaktlinser då och då när du känner för att byta ögonfärg.

Kan jag använda färgade kontaktlinser trots att jag har perfekt syn?

fargadelinserJa, det finns färgade kontaktlinser som inte ger någon synkorrigering. Precis som man av estetiska skäl kan bära glasögon med ”fönsterglas” i som inte påverkar synen kan man köpa färgade kontaktlinser som inte påverkar synen. Internationella leverantörer brukar sälja sådana kontaktlinser i askar som är märkta med ordet plano.

Även om du inte behöver någon synkorrigering är det en mycket bra idé att besöka en optiker för att få ett kontaktlinsrecept innan du köper kontaktlinser. Detta eftersom en optiker kan mäta dina ögon och se till att du får den information du behöver för att köpa kontaktlinser som rent fysiskt passar just dina ögon. Att bära sådana kontaktlinser är mycket bekvämare och minskar risken för skador. Att bära kontaktlinser som inte passar dina ögon kan leda till allvarlig irritation även om du bara använder kontaktlinserna i några timmar, till exempel på en maskerad. Man bör vara skeptiskt till kontaktlinsförsäljare som hävdar att deras linser passar alla ögon.

Varför använda färgade kontaktlinser?

Det finns många olika anledningar till varför människor använder färgade kontaktlinser. Här kommer några exempel:

 • Jag har en skada i ögat som jag vill dölja med hjälp av färgade kontaktlinser.
 • Jag har olika färger på mina ögon och ibland använder jag färgade kontaktlinser för att få ha två ögon av samma färg.
 • Jag vill testa att ha en ögonfärg som inte existerar naturligt hos människan eller som är väldigt ovanlig.
 • Jag vill testa att ha en annan ögonfärg än min naturliga, fast ändå hålla mig inom vad som är normalt för människor att ha. (En person med blå ögon kan vilja ha bruna ögon, etc.)
 • Jag vill laborera inom min egen ögonfärg. (En person med ljust blå ögon kan till exempel välja att använda färgade linser som ger starkt blå ögon, en person med mörkbruna ögon kan bära linser som gör att ögonen ser mer guldbruna ut, och så vidare.)
 • Jag vill ha mönstrade kontaktlinser.
 • Jag vill ha glittriga kontaktlinser.
 • Jag vill ha kontaktlinser som passar min maskeradkostym. (Till exempel kontaktlinser som ger kattögon-pupiller om man är utklädd till katt, zombieögon om man är utklädd till zombie, helt svarta ögon om man ska föreställa en demon, och så vidare.)
 • Jag vill att min iris (regnbågshinna) ska se större ut.
 • Jag vill att min iris (regnbågshinna) ska se mindre ut.
 • Jag använder kontaktlinser med sport tint för att minska risken för att bli bländad.
 • Jag använder kontaktlinser med sport tint för att förstärka mitt djupseende.
 • Jag använder kontaktlinser med sport tint för att göra det enklare att se kontraster. (Det är framförallt idrottare som använder den här sortens kontaktlinser. En tennisspelare kan till exempel välja en kontaktlins som gör det enklare att få syn på gröna tennisbollar under en match.)

Tips!

Om du vill att dina ögon ska se naturliga ut när du använder färgade kontaktlinser, undvik enfärgade solida kontaktlinser. Om du studerar naturliga ögon på nära håll kommer du att se att de ytterst sällan har en enfärgad iris. Istället består irisen av olika färgnyanser och det är vanligt att man kan se strimmor och punkter som kontrasterar mot den dominerande bakgrundsnyansen.

Solida eller halvgenomskinliga?

De flesta färgade kontaktlinser tillhör någon av de tre kategorier som på engelska brukar kallas opaque tint, enhancement tint och visibility tint.

Kontaktlinser av typen opaque är inte transparenta, med undantag för det lilla område som sitter över din pupill. Denna typ av solida kontaktlinser kan användas för att helt ändra på ögats utseende, till exempel byta ögonfärg från brun till grön eller få hela ögat att se kolsvart ut.

Enhancement betyder förbättring eller förstärkning på engelska, och den här typen av färgade kontaktlinser är halvgenomskinliga och används huvudsakligen för att förstärka användarens naturliga ögonfärg snarare än att byta den. Den som har ljust blå ögon kan till exempel använda den här sortens kontaktlinser för att få ögonen att se mer intensivt blå ut utan att gå alltför långt från ögats naturliga utseende. Det finns också kontaktlinser i den här gruppen som används för att göra kanten kring iris mer markant.

En kontaktlins med visibility tint är svagt färgad för att den ska vara lättare att se när man hanterar den utanför ögat. Det handlar alltså inte om att ändra användarens ögonfärg utan om att en helt transparent ofärgad kontaktlins kan vara svår att se om man till exempel råkar tappa den på golvet. Om kontaktlinsen färgas svagt blir det mycket enklare att få syn på.

Säkerhet

 • Även om du bara använder kontaktlinser då och då och inte har något synfel, skaffa ett kontaktlinsrecept från en optiker för att minska risken för dålig passform hos linserna.
 • Även du som bara använder kontaktlinser då och då bör låta en optiker undersöka dina ögon en gång per år. Detta gäller även om du inte har noterat några symptom på ögonproblem. En optiker kan med hjälp av sin undersökningsutrustning se tidiga tecken på skador orsakade av kontaktlinsanvändning så att man kan stoppa processen innan det blir till ett stort problem.
 • När det gäller färgade linser, mönstrade linser, linser som täcker hela ögat, och så vidare kan det vara lockade att prova någon annans linser för att se hur man skulle se ut. Gör inte detta såvida det inte rör som om engångslinser som inte har använts av någon innan dig och som kommer att kasseras så snart du tar ut dem ur dina ögon. Att sätta i en kontaktlins som befunnit sig i någon annans öga utgör en hälsorisk även om man bara ska prova den en kort stund.