Endagslinser

linserEndagslinser är linser som man använder under den vakna tiden på dygnet och sedan kastar. När man har sovit öppnar man ett nytt paket kontaktlinser och sätter i ögonen. Man förvarar alltså inte kontaktlinserna i ett etui under natten och använder dem gång på gång.

Endagslinser är inte det samma som dygnslinser. Om du vill kunna behålla dina kontaktlinser i ögat dygnet runt, även när du sover, är det viktigt att du skaffar kontaktlinser som är avsedda för detta. Kontaktlinser som man har i ögat när man blundar under en längre stund måste ha en extra hög syregenomsläpplighet, annars kan hornhinnan drabbas av syrebrist. Du kan läsa mer om detta på sidan om dygnetrunt-linser.

Fördelar med att använda endagslinser

  • Endagslinser passar för den som inte vill använda kontaktlinser under sömnen men som inte heller vill behöva förvara kontaktlinser i ett etui under sömnen och rengöra dem med linsvätska innan varje ny användning.
  • Du behöver inte hålla koll på hur länge du använt dina endagslinser eftersom du aldrig använder dem mer än en dag. Men kontaktlinser avsedda för till exempel sju dagars användning eller 30 dagars användning är det lättare att råka använda dem för länge för att man glömmer bort att det är dags att byta eller blandar ihop datumen.
  • Du behöver aldrig rengöra dina endagslinser och du behöver aldrig oroa dig över att patogener (bakterier, virus, amöbor, etc) ska ha börjat växa till sig i kontaktlins-etuiet. På så vis påminner endagslinser om dygnetrunt-linser.
  • Eftersom endagslinser används under en så kort period är risken för att de ska samla på sig skadliga mängder pollen, bakterier, virus, amöbor, etc lägre.endagslinser
  • Du behöver inte ta med dig etui och linsvätska när du ska sova borta. Istället tar du bara med en ny förpackning endagslinser att sätta i nästa morgon.
  • Endagslinser brukar har ett mycket lågt styckepris, vilket gör att man kan öppna ett nytt paket om man till exempel råkar tappa en kontaktlins på golvet. Med dyrare kontaktlinser avsedda för att användas många gånger eller under en lång sammanhängande period får man krypa omkring och försöka lokalisera den försvunna linsen och sedan försöka rengöra den tillräckligt bra med linsvätska för att den ska vara säker att använda igen.
  • Endagslinser är extra populära bland personer som bara vill använda kontaktlinser då och då, till exempel som komplement till glasögon eller för att man använder sig av kosmetiska kontaktlinser. Om man till exempel bara använder kontaktlinser när man går till badhuset en gång i veckan och använder glasögon resten av tiden kommer kontaktlinserna att få tillbringa långa perioder i ett etui om man inte väljer endagslinser.
  • Eftersom endagslinser bara är avsedda att hålla en dag är de normalt gjorda av ett väldigt tunt, lätt och mjukt material. Många kontaktlinsbärare, särskilt ovana kontaktlinsanvändare, upplever endagslinser som bekvämare än kontaktlinser som är avsedda att hålla längre.

Sätt aldrig i använda endagslinser

Endagslinser är avsedda att kastas så snart man tar ut dem ur ögat. Att de går att använda under en hel dag innebär inte att det är en bra idé att ta sätta in dem i ögat flera gånger under en och samma dag. Om du till exempel vill använda kontaktlinser på förmiddagen, sedan vara utan kontaktlinser, och använda kontaktlinser igen på kvällen, är det säkrast att kasta förmiddagens kontaktlinser när du tar ut dem och sätta i ett helt nytt par endagslinser på kvällen.