Dygnetrunt-linser

dygnetruntlinserKontaktlinser som är säkra att använda dygnet runt, även när man sover, lanserades i slutet av 1990-talet och är numera väldigt populära. De är vanligen gjorda av silikonhydrogel, ett material som släpper igenom mycket syre till hornhinnan.

Att låta en kontaktlins som inte är avsedd för dygnetrunt-användning sitta i ögat när man sover är riskfyllt eftersom den inte släpper igenom tillräckligt med syre till hornhinnan. Så länge man har ögonen öppna är det säkert att använda linsen eftersom ögats tårvätska exponeras för så mycket syre från luften, men när man stänger ögat måste ögat klara sig på det syre som transporteras till ögat med hjälp av blodet. (Vanlig luft innehåller normalt ungefär 21% syrgas.)

Använd inte dina linser i fler dygn än rekommenderat

Precis som för alla sorters kontaktlinser är det viktigt att man följer tillverkarens rekommendationer för hur länge dygnetrunt-linsen kan användas innan den ska kastas. Om man till exempel köper dygnetrunt-linser som är avsedda att sitta i ögat i sju dygn innan man kastar dem är det inte en bra idé att försöka spara pengar genom att låta dem sitta i fler dygn än så, eftersom det kan orsaka allvarliga ögonproblem.

Att dina ögon känns okej när du använder dina kontaktlinser för länge innebär inte att de är okej. Det finns skador som kan komma smygande utan att man märker av några initiala symptom.

Det finns idag flera olika sorters dygnetrunt-linser på marknaden, till exempel sådana som ska användas max sju dygn i följd och sådana som kan användas upp till 30 dygn i följd. Att kontaktlinser från två olika askar är tillverkade av samma material innebär inte att de automatiskt har samma rekommenderade användningsperiod. Det är flera olika faktorer som spelar roll här, så följ tillverkarens rekommendationer.

kontaktlinserFördelar med att använda dygnetrunt-linser

  • Om något händer när du ligger och sover har du bra syn så snart du öppnar ögonen och tänder sänglampan, du behöver inte famla runt efter glasögon eller pilla in kontaktlinser. Detta är en särskilt uppskattad egenskap hos personer som är väldigt närsynta. Det är trevligt att veta att man har bra syn om man behöver gå på toaletten, titta till sina barn eller undersöka ett konstigt ljud.
  • Med kontaktlinser som inte är avsedda att sova med kan man få ögonproblem om man råkar somna med linserna i. Denna risk slipper man om man istället väljer kontaktlinser som är avsedda att sova med.
  • Att kontaktlinsen är bra på att släppa igenom syre är bra för ögat även när du har ögonen öppna, även om det spelar mindre roll då.
  • Ju färre gånger du behöver ta ur och sätta in kontaktlinser, desto lägre är risken för att du ska råka föra över bakterier, virus eller andra patogener från dina fingrar.
  • Du behöver aldrig rengöra kontaktlinser som sitter i dygnet runt tills det är dags att kasta dem.
  • Med dygnetrunt-linser behöver man inte ha med sig etui och linsvätska för att kunna förvara sina linser övernatt när man sover borta.
  • Eftersom man aldrig förvarar sina kontaktlinser i något etui behöver man inte oroa sig för om etuiet är tillräckligt rent. Det finns gott om exempel på ögonproblem hos kontaktlinsbärare som orsakats av etuier som blivit grogrund för patogener trots att etuiet varit fyllt av kontaktlinsvätska. Ditt öga har ett immunförsvar, det har inte etuiet.

Vad händer om jag använder vanliga kontaktlinser när jag sover?

Som nämnts ovan är det bara kontaktlinser som släpper igenom stora mängder syre som är säkra att använda när ögat är stängt under en längre period, till exempel när man sover eller ligger och vilar sig med ögonen slutna.

Så länge du har ögonen öppna löser syre från luften sig i tårvätskan som täcker sina ögon, och tårvätskan transporterar syret så att även den del av hornhinnan som är täckt av en kontaktlins får tillräckligt med syre.

När du blundar kan tårvätskan inte ta emot något syre från luften. Istället får ögat, inklusive hornhinnan, syre från blodkärl som sitter på insidan av ögonlocket. Om du har en kontaktlins i ögat som inte är bra på att släppa igenom syre kommer det syre som släpps ut av blodkärlen i ögonlocket inte att vara tillräckligt för att hornhinnan under kontaktlinsen ska syresättas i tillräckligt hög grad. Att hornhinnan drabbas av syrebrist kan leda till flera olika medicinska problem.

Att någon enstaka gång somna med vanliga kontaktlinser i ögonen brukar inte vara någon katastrof om ögat är friskt i övrigt. Det är dock en ovana som man bör göra något åt – eller byta till dygnetrunt-linser – eftersom den kan leda till problem på sikt och det är inte alls säkert att man får några symptom initialt utan problemet kan växa till sig steg för steg tills man plötsligt har ett rejält ögonproblem att försöka behandla. Man kan till exempel drabbas av sår på hornhinnan och det finns exempel på patienter som fått en permanent synnedsättning.

Moderna kontaktlinser som är avsedda för användning dygnet runt släpper i genomsnitt igenom fem gånger mer syre än kontaktlinser som bara är avsedda att användas när man är vaken.